dimecres, de març 01, 2006

Els valors perduts del bàsquet NBA

En una entrevista realitzada pel Diario As a Phil Jackson, actual entrenador dels Lakers de Kobe-81 i ex-entrenador del Bulls mítics de Jordan, comenta sense voler un tema que es va tractar en últim post sobre els valors del bàsquet.

El periodista li pregunta sobre el fenomen Gasol i la competència internacional que actualment té la NBA, part de la resposta és aquesta:

“...La NHL, la liga profesional de hockey, y la NBA van siguiendo caminos idénticos. Me refiero a la pérdida de los valores ganadores colectivos que animan los verdaderos espíritus de los equipos, y su reemplazo por otros puntos como el marketing o la globalización. No hay espíritu de equipo en la NHL, como tampoco lo hay en la NBA. De ahí que jugadores con la actitud de Gasol obtengan el éxito que está teniendo Pau.

Gasol surge de una escuela, la europea, en la que aún prima la enseñanza de los fundamentos colectivos, y dentro de esos fundamentos, la idea de trabajar con espíritu ganador, pero dentro del equipo: para que el equipo gane. Claramente, en la NBA no salen más jugadores como Gasol por culpa de esa consagración del marketing y la globalización como espíritu vendedor, en perjuicio de los valores ganadores. Los europeos vienen aquí atraídos por los altos contratos, pero aún traen esos valores...”

Queda clar doncs que és una preocupació latent en el món de l’esport, no només en el bàsquet, d’avui en dia la presència de figures mundials que careixen del coneixement de la paraula equip i s’excedeixen en la demostració d’individualitats engrandides per campanyes de màrqueting de grans cases comercials, com bé comenta Phil Jackson en l’entrevista.

Per aquest motiu em va semblar important destacar l’elecció de Prigioni amb 15 assistències com a millor jugador del MVP de la Copa del Rey, perquè les assitències també poden ser espectaculars, perquè com sempre m’han dit de petit en una assitències disfruten 2 dos jugadors. I recordem que segurament el senyor Jackson sap del què parla perquè ell ha viscut les dos situacions, ha estat entrenador d’un gran equip com els Bulls de Jordan, però també de Rodman, Pippen, Grant, etc. i ara és l’entrenador de Kobe Bryant i ... ara no recordo més jugadors? Veieu per on vaig ?



- Entrevista a Phil Jackson

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic amb tú Capi.

Anònim ha dit...

Sí però no...
L'esperit d'equip és fonamental en un esport col·lectiu com el bàsquet o el futbol. Ara bé, dins un equip tothom té la seva funció i el primer que s'ha d'exigir a cada jugador és que la compleixi. Romario és un jugador d'equip? nooo! però se li demanava que si tocava tres pilotes en un partit una acabés en gol. Complia? i tant... conclusió, qualsevol entrenador voldria tenir-lo. És Puyol un mag de la pilota? nooo! ha de ser-ho? tampoc. Què ha de fer? recuperar pilotes, manar en defensa i treure-la tant bé com pugui. Ho fa sempre, pertant, és imprescindible per al Barça. Kobe Bryant: el dels 81 punts. És un chupon? Sííí, ara bé, si rep 50 pilotes en atac en un partit i es monten jugades pq tiri ell... què ha de fer, passar-la? segurament això no li han demanat.
Una altra cosa és, per exemple, el base del barça (Williams?) que moltes vegades se la juga "porqué yo lo valgo", això és un mal jugador d'equip.

Anònim ha dit...

En la línia del què parlàvem... un jugador pel qual valdria la pena hipotecar el palau perquè tornés: El ala-pívot CATALÀ guió a Memphis al triunfo y logró 21 puntos, 12 rebotes, 12 asistencias, 4 robos y 3 tapones. I tu parlaves de Prigioni... jeje (ja sé, aquesta és una crítica vil i ventatgista)

Kanuddao (igual que l'anterior comentari, que em vaig oblidar de signar)